Posted by: Ziga Sedevcic Category: Članki Comments: 0

22.3.2021 – Veronika, Red & Black – Drago Leskovšek

VSL Sodba X Kp 13636/2016
ECLI:SI:VSLJ:2020:X.KP.13636.2016

http://www.sodnapraksa.si/?q=VSL00035774&database[SOVS]=SOVS&database[IESP]=IESP&database[VDSS]=VDSS&database[UPRS]=UPRS&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&rowsPerPage=20&page=0&id=2015081111440764 

Dne 16.3.2021, smo napovedali našo analizo utripa spolne industrije v Sloveniji skozi prizmo kazenskih postopkov, ki so potekali ali še vedno potekajo.

Link:
https://www.dobra-druzba.org/2021/03/16/izjava-za-javnost-sodne-prakse-v-zvezi-s-prostitucijo-v-sloveniji-1-3/

Eden od takšnih primerov je primer “Leskovšek”, ki pa ni “le” primer ampak eden pomembnejših, prelomnih primerov v Republiki Sloveniji.
Kluba “Veronika in Red&Black” sta svoja vrata zaprla na dan pompozne racije kriminalistične policije, ki jo je usmerjalo specializirano tožilstvo. Tožilstvo je Leskovšku in ostalim očitalo kazniva dejanja prisilne prostitucije in trgovine z belim blagom.

Drago Leskovšek ni nikoli zanikal da se v teh klubih izvaja prostitucija.
Bil je tudi pogosto sogovornik medijem, kadar je bila tematika seksualno delo. Bil je tako rekoč med prvimi javnimi operativnimi predstavniki industrije za odrasle poleg Maxa Modica.

Kot že povedano, je primer “Leskovšek” izjemnega pomena za sodno prakso in razumevanje področja spolne industrije v širšem smislu. Kazenski proces, ki je onemogočil delovanje njegovim klubom in bistveno vplival na vse vpletene se je namreč po treh letih zaključil s pravnomočno oprostilno sodbo. Sodišče je Leskovška oprostilo obtožbe “prisilne prostitucije” in oprostilo obtožbe trgovine z belim blagom. Sodišče je ugotovilo da je prostitucija, ki se je odvijala v omenjenih klubih potekala popolnoma zakonito, kakor je bilo zakonito tudi poslovanje klubov.

V nadaljevanju je sodišče zelo natančno in korektno “razdelalo” prisilno prostitucijo, kot jo zajema kazenski zakonik Republike Slovenije.
Sodišče je osebam, ki se želijo s prostitucijo ukvarjati, (končno) priznalo pravico do samoodločbe in s tem zavarovalo njihovo avtonomijo v širšem smislu. Takšna sodba je pozitiven signal tako za spolne delavce kot za pravne osebe kateri omogočajo izvajanje dejavnosti v okviru zakonodaje.
S tem se razbija “moralističen” pogled na izpostavljeno problematiko, kateri je namreč v sodobnem kazenskem pravu že presežen in predstavlja nedovoljeno širitev polja inkriminacije kaznivega dejanja zlorabe prostitucije. 

Na eni strani je torej pravo, sodni kazenski postopki in odločitve sodišč zapisane na papirju, ki kot pravijo – papir vse prenese, na drugi strani pa so stvari, okoliščine in ljudje, ki v posledicah živijo. Te posledice so velikokrat spregledane, minimalizirana in javnosti nezanimive. 

V primeru “Leskovšek” je ena od težjih posledic smrt nosilca tega kazenskega,ki ne bo nikoli  izvedel, da je bil v kazenskem postopku, ki je ohromil celotno družino, oproščen krivde. Umrl je namreč preden je Višje sodišče odločilo in potrdilo oprostilno sodbo.

Njegova kluba sta utrpela ogromno poslovno škodo, ki se kaže v izgubi dohodka od trenutka, ko je država zaprla vrata njihovega lokala, ker je bilo  tožilstvo prepričano, da se pri njih izvajajo kazniva dejanja, celo trgovina z ljudmi. To so hude in resne obtožbe in temu primeren je tudi kazenski postopek. To zlomi vsakega človeka, še posebej hudo pa je, če vse to doživljaš neupravičeno. Trpi cela družina v ožjem in širšem smislu. Trpi zdravje, psiha.

              Trpeli  so tudi ogromno  škodo na svojem imenu, tako poslovnem, kakor tudi osebnem. Neopravičeno.

Dodatna posledica, ki je tudi velikokrat spregledana, je onemogočanje upravljanja z lastnim premoženjem v fazi kazenskega postopka. (specializirano tožilstvo v posledici kazenskega postopka  vložilo tudi tožbo po Zakonu o odvzemu premoženja  in zato od takrat niso mogli upravljati s svojim premoženjem)

Vse te okoliščine so bistveno vplivale na kvaliteto življenja družine, ki se je znašla v kazenskem postopku in vsekakor tudi na poslovni razvoj, pri tem pa ne gre spregledati, da sta oba z možem precej časa preživela tudi v priporu (oba sta bila v priporu 15 mesecev). Ta čas so bili otroci neupravičeno brez staršev in to na otroku pusti posledice.

Vsekakor je to področje ki je potrebno prevetritve, natančnih analiz stanja, prilagojenemu današnjemu času. Naša organizacija strmi k vpeljanju raziskovalnega telesa na področju industrije za odrasle. 

Morda vzpostavitev enotnega gospodarsko interesnega združenje pravnih subjektov (klubom, wellnessov, barom, hotelov, itd), katera bi prvotno omogočila zaščito (tudi v pravnem smislu) spolnim delavcem.
Reševanje problematike domnevnih žrtev se mora pričeti reševati preden so sploh izpolnjeni pogoji, da nekdo zares postane žrtev kriminalnih dejanj.

Sodba v primeru “Leskovšek” je dobro izhodišče za vse pravne osebe, ki razmišljajo o odprtju takšnih ali podobnih klubov, lokalov salonov, itd.

Še pomembnejše pa je da se zaposleni v tej branži tudi dejansko ustrezno zavarujejo in delujejo v dejavnosti, ki je z zakonom dovoljena.

V upanju, da je politična klima v naši državi dovolj zrela, smo predstavniki organizacije Dobra Družba, v luči sodne odločbe, pozvali zakonodajalno telo k ureditvi nedorečenega področja, za kar menimo da je sedaj pravi čas, saj so zaradi COVID-19 in omejitev javna mesta (klubi, saloni, itd) v mirovanju. Dejstvo je, da bodo povečane aktivnosti na tem področju zaznane takoj, ko se ukinejo ukrepi, ki so posledica pandemije.

Glede odziva politike in premikov, ki bodo na tem področju nastajali, bomo dosledno in sproti obveščali širšo zainteresirano javnost.

Več danes 20.00 v oddaji Tednik na RTV 1
https://www.rtvslo.si/tv/info/tednik

Naslednji članek:
3/3 – 30.3.2021 – Marina Sauna Club, Wellness & Spa (postopek pred sodiščem še ni zaključen) (12.00)

Predsednik organizacije Dobra Družba
Žiga π Sedevčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja