Posted by: Ziga Sedevcic Category: Članki Comments: 0

Z odkritjem Pompejev ter Herculaneuma, ki sta bila dolga stoletja pokopana pod debelo odejo vulkanskega prahu, so arheologi ter zgodovinarji dobili vpogled tudi v spolno delo ter življenje samih spolnih delavcev v tistem času.

Z izkopavanjem so bili razkriti tudi številni bordeli poslikani z grafiti, ki so podrobno prikazovali cvetočo industriji v Pompejih.

Samo spolno delo je bilo legalno in se je bliskovito širilo po celotnem Rimskem imperiju, stranke pa so prihajale redno.

Vrhunec delovanja pa je spolno delo doseglo za časa vladanja rimskega cesarja Kaligule, le 30 let pred izbruhom vulkana Vezuv, ko se je vse končalo.


Ruševine Pompeiiev ter Herculaneuma so razkrile kakšno je pravzaprav bilo spolno delo v antičnem Rimu

 

 

Povprečna cena za prodajalko ljubezni je znašala 16 ˝riti˝

Spolni delavci niso bili pregrešno dragi, stali pa so vsaj dve ˝riti˝. Osnovna valuta v tistih časih je bila ˝rit˝ oz ˝riti˝ v možini. Predvideva se da so te ženske dobivale nekje med dvemi in 16 riti za njihove usluge.

Spodaj je primer grafita Pompeji, ki ponazarja nekakšen cenik za spolnega delavca ki je bil med strankami zelo zaželen.

»Si quis hic sederit, legat hoc ante omnia. Si qui futuere voluit Atticen, quaerat a (ssibus) XVI. “

“Če kdo sedi tukaj, naj naprej prebere sledeče. Če je kdo, ki želi poseči po Attike, potrebuje 16 riti “

 

“spintria”

Bordeli so najverjetneje imeli svojo valuto

Beseda “spintria” izhaja iz latinske besede za moškega spolnega delavca. Spintria so kovanci ali žetoni, ki na eni strani prikazujejo hetero in homoseksualna dejanja, na drugi pa rimsko številko od I do XVI.

Čeprav se njihov namen izpodbija, mnogi teorijo trdijo, da je bila spintria oblika brezgotovinskega plačevanja, ki se je uporabljala v hišah užitka. Nekatere teorije kažejo, da je dejanje, prikazano na kovancu, ustrezalo ceni na drugi strani.

Drugi pa so to teorijo o žetonu zavrnili, saj noben od teh kovancev ni bil dejansko izkopan iz bordelov. Nekateri zgodovinarji trdijo, da so bili namenjeni posmehovanju cesarja Tiberija, ki je vladal med 14. in 37. pr. n. št.

 

Članek pripravil: MM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja