Posted by: Ziga Sedevcic Category: Članki Comments: 0

Čeprav so imeli Rimljani sproščen odnos do fizične intime pa to ni pomenilo da je ta panoga veljala za pošteno. Ti spolni delavci so bili bodisi svobodnjaki bodisi sužnji, njihov poklic pa je bil tudi sramoten. Ta status so si delili tudi gladiatorji, igralci ter plesalci. status jim je zagotavljal malo pravnih zaščit.

Danes je to morda težje vendar v Pompejih temu ni bilo tko. Bordele so na cestah ter poteh označevali kamniti znaki v obliki penisa.

Po tem ko so ženske dobile ta status nikoli več niso mogle pridobiti uglednega: “ Ne samo ženska, ki se ukvarja s prostitucijo tudi tiste, ki so se pa so potem prenehale; kajti sramota se ne odstrani tudi če se s prakso prekine,” je bilo zapisano v Lex iulia et papia.

Spolni delavci so imeli isti status kot igralci in gladiatorji

V tem času je bilo za moške sprejemljivo, da imajo zunajzakonske zveze, če je bila ženska (ali fant ali moški) suženj ali prostitutka. V vseh zunajzakonskih odnosih je bilo pomembno pokazati tudi zmernost.

Zunajzakonski odnosi s prodajalkami ljubezni so bili OK

V Pompejih je bilo približno 25 bordelov, največji in najbolj znan med njimi pa je bil Lupanare. Direktni prevod iz latinščine volčji brlog. Bordel je bil dvonadstropen z balkonom s katerega so spolne delavke klicale mimoidoče bordelu je bilo 10 sob vse okrašene s freskami, ki so prikazovale različne spolne akte med moškim in žensko. Nekateri verjamejo da so te freske prikazovale katere usluge so na voljo. Na stenah različnih sob je bilo čez 120 napisov kar naj bi predstavljajo število žensk, ki so tam delale. Čeprav je bil Lupanare zgrajen le sedem let pred izbruhom je bilo njegovo poslovanje precej dobro.

Lupanare je najbolj znan bordel v Pompejih

Avtor: MM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja