Posted by: Ziga Sedevcic Category: Članki Comments: 0

Denar je sveta vladar. Sveta, ne vsega. A v VSE se ne bi spuščal, saj je to prezahtevna tema za vse, ki živijo na tem planetu. Debatirati o VSEM je zato stvar prostega časa. Koliko prostega časa pa bo posameznik namenili temu namesto npr. rekreaciji, pa je povsem njegova odločitev. Kajti: ČAS, ki ga imamo na voljo, je omejen.

Zato se vrnimo k uvodni trditvi. Lahko bi jo dopolnili z: “Denar je TEGA sveta vladar”. A ni zgolj vladar. Je tudi nuja, v kolikor želite živeti dostojno v okolju, ki si ga delite z drugimi ljudmi. Torej ne srečno, ampak dostojno živeti. Za srečo denar ne bo dovolj, vendar vsekakor pomaga.

Koliko denarja imate, je odvisno od mnogo dejavnikov, npr. od znanja, sposobnosti, pridnosti, aktivnosti, pametnih odločitev, izkušenj, dejavnosti s katero se ukvarjate, nagnjenosti k tveganju, okolja v katerem živite, poznanstev…
Če se kdo spomni še česa, naj napiše v komentarje, ampak ne vsi naenkrat.

Nekateri so pripravljeni za denar hoditi po robu sprejemljivega za okolje, v katerem živijo. V Sloveniji zaenkrat gotovo v to skupino sodijo seksualni delavci. V kolikor bi živeli npr. v Avstriji, bi jim bilo seveda lažje, a v tolažbo jim je lahko, da jim je mnogo lažje, kot če bi živeli v Afganistanu. Slovenija avstrijskih standardov na področju urejenosti seksualnega dela ne dosega. Realno avstrijskih standardov ne dosega skoraj nikjer, a pustimo to za kakšno drugo pisanje.

Prijatelj Žiga Sedevčič, ki se je v Sloveniji angažiral, da bi dvignil standarde na področju seksualnega dela, se je obrnil name s prošnjo, da napišem seksualni delavcem nekaj splošno razumljivega o osebnih financah. V bistvu sem se dolgo ukvarjal z mislijo, kaj konkretno bi bilo pomembno za njih. Ali obstaja kakšen poseben nasvet, drugačen od nasveta, ki bi ga dal npr. pilotu ali pa mojstru borilnih veščin?

Vsak denar je težko prislužen in vsak se je za način služenja odločil sam. Nekdo v svojem delu uživa, nekdo ne, nekdo celo trpi, a za katerokoli od stanj si je kriv sam oz. mu je bilo tako namenjeno. Od vsakega posameznika je odvisno, kako bo sprejel situacijo, v kateri se nahaja. Ali bo v njej prepoznal globlje sporočilo ali pa zgolj (ne)pravico. Zatorej bo nasvet popolnoma enak tako za tiste seksualne delavce, ki radi opravljajo svojo dejavnost, kot tiste, ki ne. Enak kot za pilota ali mojstra borilnih veščin.

Pa poskusimo s čim manj besedami povedati čim več.

Ali denar rabite? Da, v kolikor živite v družbi z drugimi ljudmi.

Koliko ga rabite? Odgovor je razdeljen v dva dela. Prvi, najmanj toliko, kolikor ga rabite za nujne stvari.

Drugi, največ toliko, kolikor ga rabite za uresničitev vaših želja, kar vas bo osrečilo.

Pri prvem ni debate, to je NUJNO.

Ali lahko na NUJNO vplivate? Lahko.

Ali lahko vplivate na drugo, torej NI NUJNO za preživetje, a je NUJNO za SREČO? Lahko.

Tisto kar je NUJNO za preživetje, bo odšlo sproti vsak mesec, tisto kar je NUJNO za SREČO, ne bo vedno uresničljivo takoj.

Za to drugo bo potrebno varčevati, a ob tem ne zanemariti dejstva, da čas ni na vaši strani. Ne boste vedno mlajši. S staranjem pridejo tudi določene omejitve, a NUJNE STVARI bodo ostale. Zato boste za pametne odločitve pri varčevanju potrebovali tudi nekaj osnovnega znanja o možnostih, ki jih imate na razpolago in pa o finančnem okolju, ki obstaja v okolju, v katerem živite.

Kar se tiče varčevanja obstajata dve univerzalni pravili, ki nikoli ne zgrešita in sicer:

PRVO, ne vse na eno mesto in DRUGO, nikoli v nekaj, česar ne razumeš.

Za razumevanje pa bo potrebno vložiti nekaj truda v izobraževanje, saj zgolj zaupati finančnim svetovalcem ne bo dovolj.

Dodajmo TRETJE, nekoliko manj univerzalno pravilo; nikoli slepo ne zaupaj kateremkoli od finančnih svetovalcev.

V nadaljevanju, se bomo vrnili k prvemu pravilu, analizi NUJNE STVARI.

 

Gašper Zorman
FondGlobal

 

Avtorske pravice naslovne slike pripada:

Instagram: @alvarocastrodesign

www.alvarocastro.es

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja