Sestanek s predstavnico Društva Ključ
27 februarja, 2018
Strokovno srečanje z nacionalnim koordinatorjem za boj proti trgovini z ljudmi
11 aprila, 2018
Prikaži vse novice

Budimpešta, 3. april 2018

Delegacija Kulturnega društva Dobra družba (KDDD) je v okviru svojih mednarodnih dejavnosti obiskala združenje madžarskih spolnih delavk in delavcev SZEXE, ki ima svoj sedež v Budimpešti. V delovnem okolju sta delegacijo KDDD sprejeli  Ágnes Földi in Hanna Montvai, predstavnici združenja, ki je bilo ustanovljeno leta 2001, njegova osnovna dejavnost pa je boj proti diskriminaciji in stigmatizaciji spolnih delavk in delavcev ter razbijanje predsodkov, ki jih javnost na Madžarskem povezuje z njihovim likom in delom.

Na Madžarskem so leta 1999 sprejeli zakon o dekriminalizaciji prostitucije, ki spolne storitve regulira znotraj Zakona proti organiziranemu kriminalu. Zakon na enem mestu rešuje probleme organiziranega kriminala in pojavov, ki naj bi bili z njim povezani, vključno s prostitucijo. Zakon predvideva tudi ustanovitev ‘zaščitenih con’, kjer je prostitucija prepovedana, dovoljuje pa jo znotraj ‘tolerančnih območij’, ki naj bi bila ustanovljena v vsakem mestu z več kot 50.000 prebivalci, oziroma povsod tam, kjer se domneva, da obstaja prostitucija. Prostitucija kot aktivnost z zakonom ni prepovedana, so pa lahko osebe, ki se ukvarjajo s prostitucijo, kaznovane, če dosledno ne spoštujejo administrativnih določil zakona, kakršno je denimo to, da mora vsaka aktivna spolna delavka ali spolni delavec imeti zdravniško potrdilo, ki ne sme biti starejše od sedmih dni. Kazenski zakonik tudi kaznuje zvodništvo ter vsako obliko promocije prostitucije.

Združenje madžarskih spolnih delavk in delavcev SZEXE, tako kot KDDD in sorodne organizacije po Evropski uniji, med svoje prioritete vključuje tudi boj proti prisilni prostituciji in trgovini z belim blagom. Pogovori so potekali v sproščenem vzdušju, debata pa se je dotaknila tudi odnosa politike do te problematike, saj so bile na dan obiska pred vrati madžarske državnozborske volitve, na katerih sta prepričljivo zmagala Viktor Orban in njegova stranka Fidesz, ki sta izrazito nenaklonjena vsem oblikam komercialne spolnosti.

http://szexmunka.hu/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja