Pron Start>Up – SLOVENIJA
7 januarja, 2019
Depeša: Mednarodnemu komiteju za pravice spolnih delavcev Evrope ICRSE
27 januarja, 2019
Prikaži vse novice

NA PODLAGI TEGA DA DELUJEMO KOT NEPROFITNA ORGANIZACIJA IN DA SE FINANCIRAMO NA PODLAGI LASTNIH PRISPEVKOV.
ZA RAZKRITJE VSEH ŽRTEV INDUSTRIJE ZA ODRASLE (KOT PRAVNE IN FIZIČNE OSEBE) NAM DONIRAJTE:
https://www.dobra-druzba.org/donations/donacija/

Kot NE samooklicani strokovnjaki industrije za odrasle in predstavniki spolnih delavcev Slovenije smo primorani odgovoriti na medijsko gonjo v primeru “MARINA SPA CLUB”.

Za začetek moramo razčistiti da ima Slovenija eden bolšjih zakonov o spolnem delu, AMPAK kakor vsa naša zakonodaja ima tudi ta ključno površno razlago kazenskega zakonika v katerem ne razlikuje med fizičnim in pravnim osebam. 

Poudariti moramo, da je izkoriščanje prostitucije in sužnje-lastništva v 21 stoletju zelo redka. Že zaradi dostopnosti komunikacije in ozaveščenosti družbe katere bi te vzorce zelo hitro razkrila pristojnim organom. Zatorej je iskanje žrtve v vsakem posamezniku nesmiselno. 


V Sloveniji se najaktivnejše z tem ukvarja društvo Ključ kateremu gre pripisati zahvale pri reševanju žrtev pred 2003 in tranzicijo branže vse do 2005 ko je država dokončno deklarirala spolno delo kot delo. 

Od leta 2005 dalje pa društvo Ključ demonizira in ustrahuje obrt za odrasle, saj samo zaradi slabih izkušenj meni da so vsi spolni delavci žrtve nečesa.

S spoštovanjem do njihovega dela v preteklosti menimo da bi se morali danes bolj osredotočiti na druge dejavnosti s katerimi se ukvarjajo, kot so nasilna komunikacija in trgovina z človeškimi organi.
Njihovo prepričanje v povezavi z spolnim delom temelji, da je to delo prinaša slabe vzorce v družbi kot so tudi samomori.  
(leta 2003 je Slovenija sprejela mnenje organizacije WHO katera je prostitucijo umaknila iz duševnih motenj)

Osebe, ki se ukvarjajo s prostitucijo kot fizične osebe in se NE deklarirajo kot spolni delavci (kljub temu, da obstaja pravna in davčna podlaga – delo na črno), so VEDNO žrtve.

 • Ali so žrtve sistema (saj so v večini na socialnih transferjih in brez socialno-družbene zaščite),ali so žrtve izsiljevanja kriminalnim organizacijam, katere jih izsiljujejo za zaščito,
 • ali postanejo žrtve svojim slabim urbanim navadam (odvisnost od drog) in finančni nepismenosti (iz velikega denarnega mesečnega toka niso pripravljene delati druga dela, katera so manj plačana),
 • ali pa se same postavijo v vlogo žrtve zaradi svojega osebnega interesa.

Osebe katere se ukvarjajo z prostitucijo kot pravne osebe v obliki S.P., D.O.O. ali preko zaposlitvene pogodbe pa so lahko žrtve prostitucije:

 • če se same deklarirajo kot žrtve zaradi lastnega interesa in ne-namenoma zaradi nepoznavanja zakonodaje (zaradi slabega izgovora: stranki reče da nekaj ne sme ali ne more početi iz razlogov da ji nekdo ne pusti nekaj – četudi ta oseba/krivec nima te pristojnosti ali želje).
 • V primeru da želi osebo katera je deklarirana kot spolni delavec prisiliti v prostitucijo:
  • FIZIČNA oseba, MORA spolni delavec:
   • pokliče policijo
   • pokliče varovanje/intervencijo (na podlagi pogodbe sklenjeno z varnostno službo za določen poslovni prostor)
   • obvesti društvo Ključ in organizacijo Dobro Družbo
  • PRAVNA oseba, MORA spolni delavec:
   • pokliče policijo
   • prijavi delavni inšpekciji
   • pokliče društvo Ključ
   • prekine pogodbo o sodelovanju
   • obvesti organizacijo Dobra Družba

Iz slednjega je razvidno da problematika prostitucije v Sloveniji ne izhaja med ponudniki prostora oz pravnih oseb (hoteli, velnesi, diskoteke, nočni, dnevni, swinger klubi),
temveč iz posameznikov kateri se zaradi:

nespoštovanja javnega zdravja

izogibanju davčnih obveznosti

izkoriščanja socialnih transferjev

ali pa samo nepoznavanja zakonodaje

NE odločijo za legalen način kateri je na voljo.

“Organizirane kriminalne združbe” (ZVODNIŠTVO) so posledica slabo izvajanega nadzora inšpekcijskih služb in prepoznavanja dela na črno!Zvodništvo je in BO VEDNO uspešno tam kjer ni pravic in legalnih možnosti za spolne delavce. 
Glede na to da v Sloveniji vse to JE, se poraja vprašanje zakaj še vedno odgovorni organi lovijo tiste kateri se ne skrivajo. 
(lovijo tiste ki so prijavljeni v ajpesu)

Obisk Dobre Družbe na Generalnem Finančnem Uradu:
https://www.dobra-druzba.org/gfu_dd/

Sestanek Dobre Družbe z društvom Ključ: 
https://www.dobra-druzba.org/sestanek-s-predstavnico-drustva-kljuc/ 

Organizacija Dobra Družba preko svojih programov: 
“Spovednica” – obiskovanje pravnih subjektov med delavnikom z fizično prisotnostjo ter ozaveščanje zaposlenih in delodajalcih o prisilni prostituciji ter belem blagu.”Tolmačenje” – organizacija strokovnjakov pri sestavi predloga novega tolmačenja zakonodaje.

Vsem medijem pa sporočamo, da bomo vse intervjuje snemali in objavili na naši strani.
(dovolj je bilo rezanja pomembnih izjav katere lahko spremenijo potek razprav)


S spoštovanjem,
Predsednik organizacije Dobra Družba
Žiga π Sedevčič   

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja