FINANČNA PISMENOST ZA SPOLNE DELAVCE
17 novembra, 2019
Legalizacija prostitucije v Republiki Srbiji
28 novembra, 2019
Prikaži vse novice

Organizacija Dobra Družba /Dobro Društvo Balkan, bo v letu 2020 v sodelovanju z mednarodnimi in lokalnimi strokovnjaki na področju seksologije ter seksualne/spolne terapije.

SUROGATSTVO – ne moremo enačiti z prostitucijo kakor ne moremo enačiti prostitucijo z porno industrijo.

V Sloveniji sodelujemo z mednarodno priznano seksologinjo Vesno Jarc.
www.seksovniki.si

Kot predstavniki spolnih delavcev bi želeli predstaviti dobro prakso sodelovanja med seksologi/terapevti ter spolnimi delavci – surogati

S pomočjo surogatov lahko seksologi/terapevti celovito in uspešneje izvajajo terapije.
Družba se ne zaveda družbeni in socialni doprinos tovrstne pomoči.
Za predstavo si oglejte napovednik filma The Sessions 2012, ki predstavlja le del seksualne terapije.

…. v nadaljevanju je seksologinja Vesna Jarc podrobneje predstavi o čem gre.Pojem seksualni surogat ali nadomestna partnerska terapija sta prvotno uvedla pionirja moderne seksologije, dr.William Master in seksologinja Virginija Johnson, da bi moškim pomagala premagati spolno disfunkcijo.
Seksualni surogati se uporabljajo tako pri delu z moškimi kot ženskami.

Pri nadomestni partnerski terapiji seksualni surogati vodijo klienta skozi večstopenjski postopek, se začne z zelo osnovnimi orodji komunikacije in dotika.

Surogat je oseba, ki je usposobljena za pomoč pri premagovanju težave na področju spolnosti v praksi.

Za razliko od storitve, ki jo lahko dobite pri prostituciji, je seksualni surogat nekdo, ki se je izobraževal, kako pomagati klientu.
Spolna disfunkcija je, predvsem za moške, velik problem saj z izgubo svoje spolne sposobnosti izgubijo del svoje identitete. Naša kultura pravi, da moški, ki ima težave s spolnostjo, ni moški. Po drugi strani pa ženska, ki ni sposobna doživeti orgazma ali ima bolečo penetracijo, redkokdaj poišče pomoč in tragično je, da velik odstotek žensk v življenju nikoli ni doživelo orgazma. Ta terapija je lahko tudi zelo učinkovita za zdravljenje vaginizma (boleča penetracija) in izgubi nedolžnosti. Pomaga tudi pri strahu pred spolnostjo, pri invalidnosti zaradi katere je spolnost bolj zahtevna ali pa pri pomanjkljivih spolnih izkušnjah.

Spolni sparing-partner se predhodno pogovori s terapevtom, da se seznani s težavo in dobi potrebna navodila, kaj storiti, nato pa poroča terapevtu o napredku. Seksualni surogati so še posebej koristni za osebe, ki imajo težave bodisi z erekcijo ali prezgodnjim izlivom, pa nimajo partnerja s katerim bi vadili vaje, ki jih dobijo na terapiji. Veliko moških se zaradi doživete slabe izvedbe, ki vpliva na njihov samozavest, raje izogibajo novim odnosom, kar pa samo povečuje njihovo anksioznost. Živijo v začaranem krogu, kar pomeni v strahu pred strahom, da se bo zgodba ponovila. Tukaj direktni pristop velikokrat pokaže boljše rezultate kot teoretična navodila, kako se ljubiti, zato mnogi seksualni terapevti sodelujejo s seksualnim surogatom.

Ker so težave v spolnosti pogosto psihološke in ne fizične narave, igra komunikacija ključno vlogo v terapevtskem procesu med klientom in surogat partnerjem ter med surogat partnerjem in terapevtom. Nekateri pari se celo skupaj udeležijo surogat partnerskih terapij, nekateri ljudje (samski ali vezani) pa se jih udeležijo sami.
Surogat partnerji uporabljajo terapevtske vaje za pomoč klientu. Te vključujejo, vendar niso omejene samo na tehnike sprostitve, osredotočenost na občutke, komunikacijo, vzpostavljanje zdrave telesne samopodobe, poučevanje socialnih veščin, spolno vzgojo, temveč tudi na čutnost in intimni dotik.

Pomembni vidiki tega procesa je učenje kako razvijati zdrave odnose, kako se dotikati in sprejemati dotik ter kako bolje sprejemati svoje telo in spolnost samo.

Surogat partnerska terapija se začne s srečanjem med klientom, terapevtom in surogat partnerjem, kjer se dogovorijo o ciljih klienta in se določi obseg / trajanje terapije. V celotnem procesu se ohranja komunikacija med surogat partnerjem, klientom in terapevtom in surogat partner v pisni obliki poroča terapevtu vse podrobnosti vsakega srečanja.

Surogat je poleg izobraževanja klienta, pogosto vključen v intimen in fizični kontakt oz. spolno aktivnost, da doseže terapevtski cilj. Nekateri surogati delajo v Svetovalnih centrih, nekateri pa kot samostojni podjetniki (žal še ne v Sloveniji).

Med medicinskim in rekreativnim seksom je meja lahko zelo nejasna, zato pri teh terapijah surogati ne sprejemajo ljudi, ki so tam samo zato, ker nimajo spolnega partnerja in to želijo nadoknaditi na ta način. Takšni ljudje trpijo zaradi pomanjkanja seksa, ne pa zaradi disfunkcije in ne potrebujejo surogata za reševanje seksualnih težav. Poudarjam še enkrat, da je razlika med prostitucijo in seksualnim surogatom v tem, da se le ti uporabljajo pri ljudeh, ki imajo težave, povezane s spolnostjo.
Eden izmed ciljev te terapije je tudi, da klient razvije določen odnos s terapevtom, pa tudi, da ga v nekem trenutku prekine. To je lahko boleča izkušnja za klienta, vendar je surogat usposobljen da mu to olajša.
Masters in Johnson sta to prakso predstavila v svoji knjigi“ Human Sexual Neadequacy“, objavljeni leta 1970. Verjela sta, da se ljudje spolne intimnosti lahko naučijo le, če jo izkusijo.

V svoji raziskavi sta uporabila prostovoljce, ki so predstavljali kliente s katerimi so seksualni surogati testirali vrsto vaj, ki so jih uporabljali za premagovanje spolne disfunkcije, seveda pod vodstvom usposobljenega terapevta.

Praksa terapije surogat partnerjev je dosegla svoj vrhunec v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja. S pojavom aidsa so seksualni terapevti v veliki meri nehali sodelovati s surogati ker niso želeli ogrožati svojih klientov. Napredek na področju zdravljenja aidsa in več znanja o prenosu HIV virusa pa spet odpira vrata za sodelovanje. Po predvajanju filma The Sessions 2012 (The Surrogat), kjer je prikazano delo seksualnega surogata z invalidno osebo, pa se je ponovno vrnila v družbeno zavest predvsem zaradi vedno bolj naraščajočih težav na področju spolnosti.

Vesna Jarc, Sexsovnik.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja