OBISK SINDIKATA – SLUŽBA ZA PREPREČEVANJE IN BOJ PROTI TRGOVINI Z LJUDMI
5 novembra, 2019
Prva spolna izkušnja – ANKETA
11 novembra, 2019
Prikaži vse novice

Strokovna sodelavka Sindikata Dobra Družba Dr. med Anita prijateljsko polaga na srce:

Ti šment – kaj pa sploh še novega lahko povemo o tej tematiki? Saj menda že vrabci čivkajo, da je treba uporabljati kondome, da se obvarujemo pred HIV-om in hepatitisom in če se bomo tega držali, smo varni. Kaj je tu sploh še za povedati – ali lahko tu odkrijemo še kaj tople vode? Naj se dejansko tole sliši kot “odkrivanje tople vode” –  ampak je pomembno vedno in povsod.

Dejstvo je, da večinoma laiki res ne poznajo nobenih drugih bolezni razen HIV-a in hepatitisa, o katerih vrabci že čivkajo. Druge, sicer manj znane bolezni, pa bolj malo poznajo – a ravno te so mnogo pogostejše kot prej omenjeni dve (katere sta najbolj znani zato, ker sta med najhujšimi oblikami spolnimi boleznimi). Nekatere se vidijo na prvi pogled, nekatere ne – da človek in njegovi spolni organi zgleda povsem brezhibno in zdravo.

In dejstvo je tudi, da kondomi so učinkoviti le primeru, da ne počijo. No, pa začnimo tu. Kako preprečiti pokanje kondomov pri spolnem delu? V navodilih za kondome sicer piše, da je pri natikanju treba paziti, da se stisne ven ves zrak iz rezervoar za seme, ki je na koncu kondoma, preden ga razviješ po penisu. 

No, po mojih izkušnjah kondomi ponavadi ne pokajo zato, ker bi bilo preveč zraka ali prevelik pritisk sperme v rezervoar – ampak zaradi trenja, ker je vse skupaj presuho, drgne na suho pri penetraciji in se pretrga.
Torej – čeprav naj bi bil lubrikant v osnovi bolj namenjen analnemu seksu (ker ritka se sama ne vlaži) – se zavedaj, da pri poslovnem seksu (kjer se le redko zgodi, da te stranka res privlači in da boš od začetka do konca seksa dovolj vlažna) – je za preprečitev pokanja kondomov lubrikant praktičen del obvezne opreme. 

Slina in tvoja naravna vlaga morda zadostuje na začetku odnosa, nikakor pa to ne pomeni, da bo dovolj drselo in polzelo cel odnos. Ne samo pred odnosom, dodajaj ga tudi med odnosom – takoj ko čutiš, da je začelo “drajsati in ribati” tvojo nožnico – v kolikor tega ne storiš, je rizik, da bo kondom počil. Lubrikant imej zraven na dosegu roke, naj bo takšen, da ga ni problem iztisniti oziroma iztisniti ven tisti moment, ko začutiš, da ga je potrebno dodati (torej tuba ali plastenka naj bo vedno dovolj polna, da ga vedno brez problema dobiš ven). Najlažje ga je dodati, ko menjaš položaj – da vmes ne prekineš same akcije, ampak dodajanje lubrikanta lepo vključiš zraven – na hitro si ga stisneš na roko, malo namažeš ud, obrišeš ob svojo muco, kar je še ostalo na roki – in tako lahko normalno seksata naprej, brez da bi morala prekiniti akcijo ali iskati lubrikant. Naj bo na dosegu roke in dovolj poln, da ga brez problema hitro stisneš ven. Zgolj posliniti je premalo, bo zelo hitro spet presuho. Pazi, da namesto lubrikanta ne uporabiš kakega masažnega olja ali kreme, ki ni temu namenjen – lahko poškoduje kondom

Pri seksu v “dogy” (po pasjem) položaju vsake toliko časa potipaj, če je kondom še gor – ene stranke so taki lumpi, da ga sami na skrivaj snemajo dol ali odvijejo med seksom, da ti ga celo zabijejo notri tako globoko, da ga je problem dobiti ven.
Diskretno potipaš tako, da stranka misli, da si jo zraven “rajcaš”, v bistvu pa tipaš, če vse kot mora biti.
Res so stranke “namazane z vsemi žavbami” – kaj takega ti znajo narediti tudi tisti ta prijazni, pri katerih ne bi kaj takega pomislila.

Nekatere stranke znajo tudi kaj pripomniti, češ, kaj rabiš lubrikant, če seksaš v vagino, ne pa v rit – mu mirne volje z nasmehom odvrneš “za vsak slučaj, da ne poči”. Ne oziraj se na nobene tovrstne očitke – kvečjemu pohvalno, da paziš na varnost obeh.
In seveda pazi, da pri natikanju ne poškoduješ kondoma z nohti, sploh če imaš dolge – z nohti se lahko pri natikanju tako raztegne, da je bolj dovzeten za pokanje.

Če se boste držale tega, zelo zmanjšate možnost pokanja kondomov in s tem prenos spolnih bolezni. V kolikor se pa vendarle zgodi, da poči – samo brez panike, saj vsak drugi ni okužen. V kolikor je prišlo do izliva sperme notri in nisi na kontracepciji, imaš 3 dni časa, da greš v lekarno brez recepta po postkoitalno tableto, da te ne bo skrbela nosečnost. Samo ne sekiraj se, ne utrujaj si psihe in misli pozitivno – vseeno pa spremljajte svoje telo za vsak slučaj in reagiraj, v kolikor dobiš čuden vonj ali izcedek, pekoče uriniranje ali spremembe na spolovilu, da se greš testirat.

Kaj pa orala? (felacija)
Pod oralo bom štela vse opcije – fafanje, lizanje muce in lizanje ritke – tako imenovani rimming (tako za hetero, homo in trans spolne delavce).
Ali boš delal/a oralo s kondomom ali brez, je stvar osebne odločitve, dobro pa vemo, da imajo stranke veliko raje oralo brez kondoma (razen tistih nekaj ta boječih, ki sami želijo oralo s kondomom). Orala s kondomom je lahko prijetnejša, če uporabiš kondome z okusi, edino pri globokem grlu te bo mešiček žgečkal v grlu.

Glede orale brez – ne glede na statistike, jaz lahko na lastnih izkušnjah rečem, da je dosti varna oblika spolnosti. Saj v 13 letih preko orale brez nisem ničesar dobila, pri pregledih na spolne bolezni mi nikoli niso ničesar našli niti pri brisih grla. (Če pa niste odločeni, raje to počnite z zaščito)

Sem pa vedno upoštevala te varnostne ukrepe – stranko sem v sobo sprejela na svetlobi (kateri je želel, sem za “bolj romantično vzdušje” pozneje zatemnila) – a pomembno mi je, da v začetku vidim penis – ocenim higieno, da je lepo umit povsod, tudi za kožico
V kolikor je higiena šepala (sirček za kožico), sem jih takoj poslala nazaj pod tuš. Res nisi dolžna svinjarije v usta dat in naj ti ne bo nerodno umazanca poslati nazaj pod tuš (nekaterim je treba celo pomagati pri umivanju, ker sami ne znajo – brez heca) – nerodno je lahko kvečjemu njim.
In penis, ter seveda tudi njihovo ritko, v kolikor želijo, da karkoli počnem z njo – dobro pogledam na svetlobi – saj genitalni herpes in genitalne bradavice se vidijo. 

Herpes so podobni mehurčki kot pri herpesu na ustnicah, genitalne bradavice pa so bodisi ploščate, bunkice ali kot trikotniki (piramidice), lahko so večih barv (rožnate, rjavkaste, kožne).
Vse to je lahko prisotno bodisi na penisu, okrog ritke ali po jajcih. Da ne zamenjaš tega z materinim znamenjem ali piko (to se je tudi meni že zgodilo, da sem prehitro precenila in stranki rekla, a v bistvu je bila ali pika, ali pa je bila obrezana kožica “tiča” videti kot bradavička – in stranki ob tem tiček dol pade, ko sem mu po krivici rekla,če je to bradavical).
Materina znamenja in izbočene pike so mehke, medtem ko genitalne bradavice so trde, raskave, malo razpokane – po tem jih ločiš od materinega znamenja. 

genitalni herpes

Nekateri moški (to bodo bolj opazili gay prostituti) jih imajo toliko okrog riti, da zgleda kar cvetoče – pa tega sami sploh ne vedo, ker si pač ritke ne gledajo sami (sam sebi dobro vidiš rit ali muco od spodaj le z ogledalom). V takih primeru jaz stranki to definitivno povem – sama presodim ali opraviva storitev in mu to povem šele na koncu, malo ga potolažim, naj se ne sekira, da je vse to rešljivo pri zdravniku – in poudarim, da naj drugič pride, ko bo zadevo saniral. V kolikor pa je zadeva v taki razsežnosti, da je že nagnusno, ga seveda ne sprejmem, a mu lepo razložim. In stranke so mi bile hvaležne, da so si šle to urediti in naslednjič prišle brez bradavic. 

Pri teh bradavicah kondom ne pomaga kaj dosti, saj se HPV (humani papiloma virus), ki jih povzroča, prenaša z dotikom. Iz prve roke pa lahko povem, da je meni res pomagalo cepljenje za HPV virus – ki krije obedvoje – tako genitalne bradavice kot tudi za raka materničnega vratu (oboje povzroča HPV virus, a različni podtipi virusa). Cepivo sicer ni poceni – takrat pred leti je bilo 400 eu na 3 obroke (ker prejmeš 3 odmerke injekcij) – res lahko rečem, da je bilo to zelo koristno porabljenih 400 evrov – nikoli nisem dobila nič

več o HPV: https://www.prvalekarna.com/clanki/genitalne-bradavice 

genitalna bradavice

Tako da to cepivo toplo priporočam. Kdaj se med seksom s stranko zgodi, da so te bradavičke tako skrivajo v kaki gubi, da jih ne opaziš takoj na začetku, ampak šele kasneje med akcijo in oralo, ko se ti pokažejo še drugi zorni koti spolovila in okolice. Seveda me rahlo zabije v glavo, ko to zagledam, a se hitro potolažim, da sem cepljena in da bo vse OK, ter se trudim tega njihovega predela ne dotikati. Stranki pa povem šele na koncu, da mu vmes ne zatrem vzdušja. In seveda naročim, da če bo ponovno prišel, naj si odstrani to (konkretno priporočim jih dermatologijo Bartenijev privat kliniko). 

Pa izliv v usta?!
Jaz ga ne delam, ker striktno pazim na zdravje, “rajca” pa me samo sperma moških, ki me privlačijo. Ravno tako kot izliv v usta so lahko rizični tudi pred-izlivi – to so tiste kapljice, ki prihajajo iz tiča še pred glavnim izlivom.

V kolikor veš, da imaš ranico v ustih (bodisi razjeda afta ali da si se ugriznila, oboleli zobje in dlesni) definitivno odsvetujem izliv v usta, v tem primeru bolje delati tudi oralo s kondomom zaradi pred-izlivov. Tudi če nimaš nobene poškodbe ustnice sluznice, za katero bi vedela, imaš lahko mikro ranice, ko te hrana opraska (recimo skorja kruha).
Prijateljica katera snema “porniče” mi pove, da so jih tam učili, da je bolj rizično spermo pljuniti kot pa direktno pogoltniti. Saj če jo pljuneš, jo bolj valjaš po ustih in sluznici in je večja možnost potencialne okužbe, kot direktno hitro pogoltniti, kjer viruse direktno scvre želodčna kislina.

Kak odnos imate do sperme stranke in koliko se je “bojite”, naj vsaka sama presodi, kako ji paše in kakšen rizik bo sprejela.
Moj pogled na to je, da orala brez ni problema, seveda če je moški urejen, čist in da ne opazim nobenih vidnih sprememb na penisu, kot sem zgoraj opisala, ne delam pa poslovno izliva v usta.
Hočem oralo s kondomom tudi v primeru, če je preveč pred-izlivov.
Če se kdo kaj pritožuje in bi rad kaj več –  se da elegantno razložiti z eno samo povedjo “delam samo to, kar sodi v okvir VARNE spolnosti!”

No, pa smo iz praktičnega vidika obdelali osnove, malo nadgradili tisti klasični standard “uporabljaj kondome, pa si varen” 
Kot sem že omenila, se nekatere spolne bolezni vidijo na prvi pogled (zgoraj opisano), nekatere pa ne. In za PRIVAT spolne odnose vse preveč ljudi (tudi spolni delavci, ki sicer pri delu striktno pazijo na zaščito, pri privat seksu pa imajo drugačne standarde)  
presojajo spolnega partnerja po vtisu ali “ izgleda urejen in zdrav” ali na podlagi tega vtisa seksajo brez. 

Laično pomislijo, da če je nekdo shiran, neurejen, s piškavim zobovjem – ta je rizičen. Kdor je pa normalnega izgleda, urejen, čist, lepo oblečen, dišeč, obrit – ta pa “se vidi, da nekaj da nase” – ta pa izgleda zdrav! 

Koliko takšno presojanje “zdravja nekoga” dejansko drži ?
No, tukaj vas moram pa takoj razočarati – tiste, ki vam je “normalno privatno seksati brez kondoma, v kolikor nekdo zgleda urejen in zdrav”. 
Ne – ne gre le za “nedolžne bakterije, od katerih peče uriniranje in se jih rešiš s sumamedom” (več o teh bakterijah pozneje) – ampak na tak način lahko stakneš tudi tiste najhujše bolezni, katerih se tudi vsi laiki bojijo. 

To kar vam bom zdaj povedala, nikakor ni po kakih anketah ali statistikah povzeto, ampak sem sama imela priliko doživeti in od znotraj spoznati scene in ljudi iz “obrobnih skupin”, kako funkcionirajo in razmišljajo.

Veliko gejev in biseksualcev ima fetiš, ki se imenuje BareBack, okrajšano fetiš BB, kar pomeni fetiš na brez kondoma (v prevodu brez vrečke oziroma brez gumice). Okrajšavo BB dajejo tudi v oglase, ko po netu iščejo seks. Nekoč sem imela fanta biseksualca, s katerim sem hodila na gejevsko-bisex žure in afterje in sem imela priliko spoznati zakulisja takšnih scen. 
Pri BB fetišu je presenetljivo – in “običajnemu” človeku morda težko razumljivo predvsem to –  da pri njih sploh NE GRE za ne-odgovornost, niti za namerno prenašanje bolezni – pač pa so vsi (tisti, ki sebe štejejo pod BareBack-oveca) prav dobro poučeni o HIVu in vsem v zvezi s tem! In v BareBack seks gredo povsem prostovoljno, vzamejo v zakup rizik – da tudi če staknejo HIV, bodo tako ali tako dobili tablete za HIV, ki jih bodo do-življenjsko jedli, ob tem do konca življenja na teh tabletah povsem normalno zgledali in funkcionirali.

Ko si na tabletah za HIV, itak nisi kužen in virusa ne moraš prenašati naprej (ker imaš virus HIV samo v bezgavkah, ne pa v krvi in spermi, seveda če jih redno in pravilno uživaš, kar pa jih ne vsi, sploh takrat ne, ko so žuri in afterji) – in da potem HIV pozitivni in na tabletah naprej živijo normalno dostojno življenje in se v miru lahko celo življenje naprej predajajo užitkom brez kondoma.

Vsa ta teorija bi lepo funkcionirala, v kolikor bi se to pojavljalo samo med geji. Zatakne se pri dejstvu, da so tu vključeni tudi biseksualci – takšni, ki so “lepi, urejeni, lepo oblečeni, dišeči” – nekateri izgledajo prav možato in človek v sanjah ne bi pomislil, da so biseksualni – IZGLEDAJO POVSEM ZDRAVI . In na takšnega “luštnega mačo biseksualca”, ki se dobro vklopijo v družbo običajnih ljudi, kjer delujejo kot povsem “straight” – lahko naletiš prav bilo kje – tudi na povsem “normalnih” krajih – v lokalu, v fitnesu, v knjižnici…in ti je všeč, pa mu daš brez kondoma, sploh ne pomisliš na to, ker “izgleda zdrav in urejen”.
AIDS NI EKSOTIKA – AIDS IN HIV POZITIVNI DOBRI TIPČKI SO POVSOD OKROG NAS V “NORMALNEM” OKOLJU. 

Statistika pravi, da so takšni hiv pozitivni tipčki biseksualci, ki imajo radi BareBack fetiš- ponavadi stari okrog 30 let, atletske postave in potetovirani – to so ti “ta luštni biseksualci”, ki so kot tempirane bombe za nedolžne ženske, katere tega niti v sanjah ne bi pomislile. Sem ta opis primerjala z realnim stanjem na teh scenah, in je bilo nekaj takih. Eden od takih je imel tudi malo vdrto ob lični kosti na obrazu, kar naj bi bil, kakor piše v določenih virih – znak, uživalca HIV tablet (kar seveda ni pravilo). 
Biseksualci so tako imenovani “bridge population” – populacija, ki tvori “most” med obrobnimi rizičnimi skupinami (geji) in populacijo “običajnih” ljudi (beri: punc in žensk, ki nimajo pojma, za kaj gre).
Evo, sem vam postregla z zakulisno resnico. Pa brez panike – pamet V glavo, kondom pa NA glavo (ta spodnjo seveda)

Pa pojdimo naprej, zdaj ko smo obdelali tiste “ta hujše” zadeve, pojdimo še na običajnejše tegobice. 

Bakterije (take in drugačne) nikakor niso vse bakterije tam spodaj spolne bolezni, tudi “običajne” bakterije znajo ponagajati.
Prva pomembna stvar, kar je pomembno paziti – večina punc iz posla za delo med menstruacijo uporablja tako imenovane menstrualne gobice (soft tampons), ki so namenjene seksu med menstruacijo. Gobico imej res samo za en dan-potem pa jo odvrzi in drug dan novo!
Tudi, če jo po vsaki stranki ven vzameš in spereš-vedi, da v in na vlažni gobici –  četudi je sprana-začne nastajati gojišče bakterij. In iz tega lahko sledi vnetje v nožnici in neprijeten vonj. 
Vrzi stran gobico, preden bi se utegnile na njej razrasti bakterije, in uporabi novo.
Ni treba novo za vsako stranko. Notri jo imej samo, ko delaš, ne preveč ur skupaj. In zvečer jo vrži stran in naslednji dan novo.

Te je kdaj peklo lulanje (ali malo skelelo)? Si imela kdaj kak čuden vonj in/ali izcedek iz tvoje muce?
Da, vsemu temu botrujejo bakterije.To je pa področje, ki ga laična publika slabše pozna, saj večina ljudi, kot sem že omenila, pozna le hiv in hepatitis. Bakterije – takšne in drugačne. Nekatere so zgolj neugodne z vonjem, druge so bolj rizične, kar se tiče poznejših zapletov, v kolikor ne reagiraš nanje in zgoraj omenjene simptome ignoriraš.

Najbolj omembe vredna je klamidija. Ima jo kar 20 procentov NORMALNE populacije – torej nikakor ne ljudje iz “rizičnih” skupin, pač pa čisto običajni ljudje – torej vsak peti. Pri moškem malo peče uriniranje – skoraj vedno, pri ženski včasih tudi, vendar pa je kar v 80 procentih, v kolikor jo dobi ženska – okužba poteka brez simptomov – kar je najhuje – da jo imaš, pa ne veš, da jo imaš. 

Dolgoletno nezdravljena klamidija pa ti od znotraj uniči, od vnetja skupaj zlepi rodila, da postaneš neplodna. In ne samo to (v kolikor ne veš, da jo imaš) ti lahko napreduje iz rodil tudi v kri, se nalaga v žilnih stenah, da se jim povečujejo obloge – torej povečan rizik za kap in infarkt. 
Nikakor ni nedolžna – zato ker je tako potuhnjeno prikrita, a s takimi dolgoročnimi posledicami. Zato res toplo priporočam, da ko se preventivno testirate na spolne bolezni, da ne daste samo krvi, pač pa tudi brise (materničnega vratu in sečnice) in urin – torej da se kompletno testirate.

Iz krvi se vidijo HIV, hepatitis in sifilis, iz brisov se vidijo bakterije raznorazne, iz urina pa se vidi parazit trihomonas vaginalis (ta je pa tisti, zaradi katerega se reče, “da pizda smrdi po ribi”).
Testira se z napotnico na infekcijski ali dermatološki kliniki.

Pekoče uriniranje je vedno treba vzeti resno, tudi če čisto malo peče in ne vsak dan, ampak sem ter tja – saj poleg klamidije so tudi nekatere druge bakterije, saj ni zdaj bistvo, da vse poimensko naštevam – bistvo je, da obstaja rizik pri nekaterih od njih, da vnetje napreduje do rodil in vam zlepi jajcevode, povzroči neplodnost. In te bakterije so povsem lahko rešljive z antibiotiki, če le ukrepamo pravočasno. 
Vsak neprijeten vonj in vsako pekoče uriniranje pa še niso spolna bolezen. Pri malo perverznih spolnih igricah zna kaka črevesna bakterija uiti v sečnico – to ni spolna bolezen, pač pa najobičajnejša črevesna bakterija Escherichia Coli, ki zna povzročiti probleme tam doli.
Karkoli (tiček, dildo, prsti…) se premika ali drgne tako, da gre tudi iz ritne smeri proti vaginalni, lahko zanese to bakterijo, sploh ni nujno, da je bilo notri v ritki. 

Za to obstaja zelo praktičen preventivni nasvet – če ste se igrali na kakršenkoli tak način, sploh pa če ste menjali luknjice – po seksu obvezno takoj lulat!! S tem iz sečnice odplakne potencialno črevesno bakterijo takoj, preden se je uspela zasidrati in prijeti na steno sečnice, in problemov ne bo. 

Neprijeten vonj vagine pa je lahko posledica zgolj tega, da so se vam bakterije preveč namnožile in porušile naravno pH ravnovesje – temu se reče bakterijska vaginoza. Tudi to ni spolna bolezen, pač pa bakterije, ki jih vnesemo s prsti ali neumitimi vibratorji, dildoti.
Preverjeno za to pomagajo vaginalete boraksa iz lekarne brez recepta. To opazim tako, da pred uporabo boraksa sem imela muco svežo brez vonja le malo časa po tuširanju, po uporabi boraksa pa je sveža in brez vonja cel dan po tuširanju. Pa ko greš zvečer spat z vaginaleto (to v navodilih ne piše), si obvezno daj vložek, da ne boš imela vse pacasto in lepljivo, ko se vaginaleta topi in teče ven.
V kolikor pa te srbi in imaš belkast izcedek v obliki grudic, so se preveč namnožile glivice – tudi za te obstajajo Canesten vaginalete in mazilo brez recepta v lekarni.

CANESTEN:
http://www.canesten.si/sl/intimno-zdravje/simptomi/glivicna-okuzba-noznice/izdelki/?gclid=Cj0KCQiA-4nuBRCnARIsAHwyuPoUjU2y4unW4LCddD9tY9ayqoetT2qwDKsIkbhBmlsM3W2eHx-T7t0aAm-BEALw_wcB

Beli tok je normalen in običajen pojav, vaginalete uporabi le, v kolikor ga je res preveč in da ga spremlja neprijeten vonj. Po mojih izkušnjah za urejanje vonja ne zadostujejo zgolj intimna mila z laktacidom – saj je treba vaginalno floro urediti od znotraj – kot sem omenila – z vaginaletami (ljubkovalno sem jih poimenovala “pizdolete”).

Toliko za danes. Upam, da sem vam kaj pomagala in vam razsvetlila kako novo spoznanje.

Dr. med. Anita

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja